Remy Gieling als spreker op het podium over kunstmatige intelligentie (AI)
Ruim 7 jaar ervaring

Wat kost een dagvoorzitter of spreker?

Wie een professioneel event of webinar organiseert, kan niet zonder een goede dagvoorzitter en sprekers. Remy Gieling legt uit met welke investering je rekening kunt houden.

Neem contact op Vrijblijvende offerte
Je bent in goed gezelschap

Wat anderen zeggen over Remy als moderator en spreker

De vraag ‘wat kost een dagvoorzitter of spreker’ is bijna net zo lastig te beantwoorden als een vraag ‘wat kost een auto’? In dit artikel zal ik mijn best doen om je een goed beeld te geven aan welke investering je doorgaans moet denken en waarom. Want sprekers of dagvoorzitters inhuren lijkt vaak heel kost, maar is dat het ook?

Wat kost een dagvoorzitter of spreker?

Grof gezegd kost een professionele dagvoorzitter of spreker in Nederland tussen de 1500 en 12.500 euro per sessie of dag(deel). Aan de onderkant van de markt zul je mensen zien die net komen kijken in de sprekerswereld en nog weinig vlieguren hebben gemaakt. Als je een dagvoorzitter of spreker inhuurt die niet alleen ervaren is, maar ook landelijke bekendheid geniet, dan zal de prijs snel oplopen. In vakjargon ook wel de ‘bn’ner bonus’ genoemd.

Waarom zijn dagvoorzitters of sprekers zo duur?

Je zult allicht denken, wat een hoop geld voor een paar uur werk. Die mensen worden slapend rijk. En toegegeven: de vergoeding voor sprekers en dagvoorzitters zijn riant. Toch zijn de bedragen niet uit de lucht gegrepen. Als organisator van evenementen, webinars en podcasts wil je een professionele productie neerzetten. Je wilt immers de tijd van je bezoekers, kijkers of luisteraars niet verkwisten. Een goede moderator of spreker is betrokken bij de organisatie, denkt vanuit zijn of haar expertise mee over de beste invulling van het programma en tilt de dag naar een hoger niveau.

Het meeste werk zit bovendien ‘onder het oppervlakte’. De dag zelf is slechts de uitvoer van een goed voorbereide productie. Een vuistregel is dat voor elk uur op een podium er anderhalf uur tijd zit in de voorbereiding. Die tijd zit in het dagtarief of de opdrachtprijs verrekend.

Tot slot verschilt het erg van productie tot productie hoeveel voorbereiding er daadwerkelijk nodig is. Gaat het om een powersessie van 20 minuten, dan zal het tarief natuurlijk gunstiger zijn als dat iemand twee uur lang een bevlogen verhaal moet houden. Voor dagvoorzitters geldt hetzelfde: zitten er veel interviews met meerdere gasten in het programma, dan zal de voorbereidingstijd al snel meer uren kosten.

Wat bepaalt de kosten voor een evenement of webinar?

Dagvoorzitters en sprekers zijn er in alle vormen en maten. Wat het tarief beïnvloed is onder andere: – De ervaring van de dagvoorzitter of spreker. – De naamsbekendheid van de dagvoorzitter of spreker. – Spreekt iemand voor zijn of haar beroep, of erbij. – Is het evenement of webinar in het hoogseizoen (maart-juni en september-november) of het laagseizoen. – Is het een eenmalige opdracht of een herhalende. – Locatie van het evenement of webinar, de reistijd kan soms flink oplopen. – De tijdsinvestering op de dag zelf. – De tijdsinvestering om het event heen, soms wil de organisatie een promotionele video of blog vooraf. – Wordt de spreker of dagvoorzitter vooraf gevraagd om promotie te maken voor het programma op sociale media.

Een gratis spreker of dagvoorzitter

Sommige organisaties zijn op zoek naar een gratis dagvoorzitter of spreker. Soms omdat het budget niet toereikend is, soms is het idee dat de spreker of dagvoorzitter het evenement of webinar kan zien als promotie voor zijn of haar dienstverlening. Vragen staat uiteraard vrij, maar in de regel zullen professionele sprekers en dagvoorzitters hier niet in mee gaan. Je kunt dan beter in je nabije omgeving iemand vragen die het als vriendendienst wil doen.

Het nadeel van een onbezoldigde spreker is dat de commitment naar de organisatie minder is. Hij of zij zal hoogstwaarschijnlijk minder tijd steken in de voorbereiding, wat het programma niet ten goede komt.

Kan ik zelf niet optreden als dagvoorzitter of spreker?

Sommige professionals kunnen bevlogen vertellen of praten de dag zelf met liefde aan elkaar. Mocht dat de voorkeur hebben, dan moet je dat natuurlijk vooral doen! Een onafhankelijke moderator komt de uitstraling van het programma echter wel ten goede. Een overweging.

Kan ik onderhandelen met een spreker of dagvoorzitter?

Natuurlijk valt er altijd te onderhandelen over een vergoeding. Een spreker of dagvoorzitter zal zelf aangeven wat zijn of haar ondergrens is. Vaak staat de dagvergoeding vast, maar kun je wel onderhandelen over een bijdrage bij eventuele promotie van het event of webinar of kan het tarief omlaag als er herhalende opdrachten mogelijk zijn.

Neem contact op

Remy Gieling heeft 7 jaar ervaring als spreker en dagvoorzitter bij congressen, webinars en podcasts op het snijvlak van business, technologie en innovatie. Hij werkt voor grote en kleine organisaties waaronder Nyenrode, Accenture, YoungCapital, HP en vele anderen. Hij denkt graag met je mee over de beste invulling van je programma. Mocht het niet matchen qua budget, tijd of inhoud dan stelt hij graag zijn netwerk ter beschikking. Er is altijd een passende oplossing! Neem daarom vandaag nog contact op voor een vrijblijvende kennismaking of gratis offerte.

Neem vandaag nog contact op met Remy Gratis vrijblijvende offerte
Companies working with Remy Gieling as a host or keynote speaker for their webinars, events and podcasts
Nyenrode
Accenture
Incentro
AkzoNobel
DenkProducties
YoungCapital
HP
Nvidia
VanDoorne
VIA
Endeit
Dyade
OCNL
Kabisa
Tres
Peak
Ohpen
High Tech Campus
NLAIC
Buro van Oranje
Ministerie van Buitenlandse Zaken
ROM Utrecht Region
MT/Sprout
FX Agency