Wat is ChatGPT en wat kan jij ermee?

Wat is ChatGPT en wat kan jij ermee?

De afgelopen week stond het bovenaan in alle trending-lijsten op Twitter: ChatGPT. Een taalalgoritme, dat angstvallig goed in menselijke taal antwoord kan geven op uiteenlopende vragen. Sommige tekstschrijvers vrezen door de komst van ChatGPT voor hun baan, sceptici zien vooral beren op de weg en zoeken de beperkingen van de software. Dit artikel beantwoord de belangrijkste vragen.

Boek nu: een lezing of training over ChatGPT

 Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een vorm van kunstmatige intelligentie (AI) die is getraind om op een menselijk-achtige manier te communiceren via tekst. Het is ontworpen om te reageren op vragen, zodat het lijkt alsof je met een echte persoon praat. ChatGPT gebruikt geavanceerde algoritmen en machine learning-technieken om te leren van de manier waarop mensen communiceren. Zo is het in staat om zijn antwoorden aan te passen aan de context van het gesprek. Dit maakt ChatGPT een krachtige tool voor allerlei toepassingen, van het schrijven van marketingteksten tot inspiratie voor opiniestukken.

Hoe kan ik gebruik maken van ChatGPT?

Heel eenvoudig, je gaat naar chat.openai.com en maakt daar gratis een account aan, daarna kan je gelijk beginnen met het stellen van je vragen.

Is ChatGPT gratis?

De huidige versie van ChatGPT (9 december 2022) zit nog in de onderzoeksfase en is daarom gratis te gebruiken voor iedereen. De ontwikkelaar, OpenAI, heeft aangekondigd dat er in de toekomst een betaald model zal komen, omdat de software erg veel rekenkracht kost en daarom veel kosten met zich meebrengt.

Wat voor vragen kan ik bijvoorbeeld stellen aan ChatGPT?

Je kunt bijna elke vraag stellen aan ChatGPT die je zou kunnen stellen aan een andere persoon die bekend is met het onderwerp waarover je wilt praten. Bijvoorbeeld, als je een vraag hebt over een bepaald product of dienst, kan je ChatGPT vragen wat het is, hoe het werkt, wat de voordelen zijn, etc. Als je geïnteresseerd bent in een bepaald onderwerp, zoals sport of kunst, kan je ChatGPT vragen om meer informatie over dit onderwerp. Je kunt ook vragen stellen die specifiek zijn voor ChatGPT, zoals hoe het werkt, hoe het is getraind, etc. Enkele voorbeeldvragen die je zou kunnen stellen:

    1. Hoe weet je welke informatie juist en betrouwbaar is en welke niet?
    2. Wat is je achtergrond en opleiding en hoe heb je de kennis en vaardigheden verworven die je gebruikt om te reageren op mijn vragen?
    3. In welke mate ben je in staat om subjectief te denken en om te gaan met emoties en persoonlijke voorkeuren?
    4. Wat zijn je beperkingen en hoe zorg je ervoor dat je gebruikers hierover op de hoogte stelt?
    5. Hoe zorg je ervoor dat je gebruikers respecteert en beschermt en dat je hun privacy en persoonlijke gegevens veilig houdt?

Boek nu: een lezing of training over ChatGPT

ChatGPT heeft als bijkomend voordeel dat het zelfs in staat is om computercode te genereren. Stel bijvoorbeeld de technische vraag: ‘Hoe zou ik in programmeertaal Python de broncode van een website kunnen opzoeken?’ Daarop krijg je het volgende antwoord:

Wat zijn de beperkingen van ChatGPT?

Zoals bij elke technologie zijn er beperkingen aan wat ChatGPT kan doen. Ten eerste is het belangrijk om te onthouden dat ChatGPT alleen tekst kan genereren en (nog) geen afbeeldingen, audio of video verwerkt. Bovendien is het afhankelijk van de kwaliteit van de input die het krijgt, dus als de vraagstelling of opmerking van jou als gebruiker onduidelijk of onvolledig is, kan het moeilijk zijn om een passend antwoord te genereren. Ten slotte is ChatGPT ook beperkt door de kennis en informatie waarover het is getraind, dus het kan niet reageren op actualiteiten. Ook is het zo ontworpen dat het niet zal speculeren, geen meningen zal geven, maar bijvoorbeeld ook geen advies zal geven over hoe je illegale praktijken zoals inbreken het beste kunt voorbereiden.

Waar staat ‘GPT’ eigenlijk voor?

GPT staat voor “Generative Pretrained Transformer”. Een “transformer” is een specifiek type machine learning model dat wordt gebruikt voor taalverwerking en -generatie. Dit model is “generatief” omdat het nieuwe teksten kan genereren die lijken op de teksten die het tijdens het trainingsproces heeft gezien. Het is ook “voorgetraind” omdat het is getraind op een grote hoeveelheid teksten voordat het wordt gebruikt voor een specifiek doel, wat het leerproces versnelt en de resultaten verbetert. Dit alles bij elkaar maakt het “Generative Pretrained Transformer” model een krachtige tool voor taalverwerking en -generatie, zoals gebruikt in ChatGPT.

Waarom zijn mensen zo enthousiast over ChatGPT?

Geavanceerde taalmodellen die naar menselijke maatstaven kunnen communiceren zijn niet nieuw, maar ChatGPT heeft een aantal voordelen ten opzichte van de ‘concurrentie’. Zo is het heel eenvoudig in gebruik, waar eerdere modellen zoals GPT-3 toch wat technische kennis vereiste. Er zit veel menselijke controle achter het systeem, waardoor bepaalde zaken als desinformatie of onbedoeld racisme er veelal uit zijn gehaald. Tot slot zijn er veel ‘menselijke eigenschappen’ in het systeem te herkennen. Als je bijvoorbeeld een vraag opnieuw stelt, reageert het met ‘zoals ik daarnet al zei’, waardoor we het idee hebben met een mens te communiceren, in plaats van met een computer.

Hoe gaat ChatGPT mijn werk veranderen?

Het is moeilijk om te voorspellen hoe technologie zoals ChatGPT exact jouw werk zal veranderen, omdat het afhangt van de manier waarop mensen ChatGPT zullen gebruiken en hoe het wordt geïntegreerd in bestaande systemen zoals Google Docs, Word of WordPress.

In principe kan ChatGPT mensen helpen bij het beantwoorden van vragen en het geven van informatie, wat kan leiden tot een efficiënter werkproces en meer tijd om zich te concentreren op belangrijkere taken.

Zoals ChatGPT zelf ook aan geeft: “Aan de andere kant het ook leiden tot werkgelegenheidsproblemen als het gebruikt wordt om bepaalde taken over te nemen die nu door mensen worden uitgevoerd.”

De komst van algoritmes die kunnen schrijven als mensen is niet tegen te houden. Daarom is het zaak om, als je teksten schrijft – van e-mails tot blogs en voorstellen tot marketingkopij, je vandaag de dag in de mogelijkheden verdiept. Doe je dat niet, dan doen je collega’s het wel en kunnen ze hierdoor veel efficiënter hun werk doen.

Boek nu: een lezing of training over ChatGPT

Wie zit er achter ChatGPT?

ChatGPT is ontwikkeld door de Amerikaanse organisatie OpenAI. Het bedrijf wordt, samen met het Britse DeepMind (dat gekocht is door Google) gezien als de voorlopers in het ontwikkelen van geavanceerde AI-technologie. OpenAI ziet zichzelf als een onderzoeksinstituut en softwarebedrijf dat zich toelegt op het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie.

Het bedrijf werd opgericht in 2015 door Elon Musk en andere bekende tech-ondernemers en investeerders. OpenAI is gevestigd in San Francisco en werkt aan verschillende projecten op het gebied van kunstmatige intelligentie, waaronder taalmodellen zoals ChatGPT, maar ook Dalle2 dat in staat is om afbeeldingen te genereren. Het doel van OpenAI is om kunstmatige intelligentie te ontwikkelen die mensen kan helpen en ondersteunen bij hun dagelijkse taken en beslissingen.

Hoe weet ik of iets is geschreven met ChatGPT of een ander algoritme?

Omdat ChatGPT en andere taalmodellen onze taal angstvallig goed kunnen nabootsen, is het vaak lastig om te herkennen of kopij geschreven is door een mens of door een algoritme. Soms is dat geen probleem, maar in andere gevallen wil je dit misschien graag weten (het huiswerk van groep 7…). Er zijn twee methodes hoe je dit kunt achterhalen.

    • Haal de tekst door een detectie-algoritme, zoals deze van HuggingFace.
    • Vraag de persoon in kwestie naar de bronvermelding van informatie of citaten, ChatGPT geeft niet aan waar het algoritme de informatie vandaan heeft gehaald.

Hoe zit het met algoritmes die afbeeldingen of zelfs video’s kunnen genereren?

Er zijn verschillende algoritmes die naast tekst ook afbeeldingen of zelfs video’s kunnen genereren. De bekendste hiervan zijn Dalle2 (eveneens van OpenAI), Stable Diffusion (van Stability.ai) en Midjourney. Ook systemen als Lensa (app van Prisma Labs) of ThisPersonDoesNotExist zijn mooie voorbeelden van systemen die afbeeldingen genereren waarbij AI onder de motorkap zit.

Welke tools zijn er nog meer om teksten mee te genereren?

Er zijn verschillende tools die je kunt gebruiken om marketingteksten of zelfs hele blogs mee te genereren. Een aantal bekende zijn Jasper.ai, Copy.ai of Copymatic, daarmee kan je voor een vast maandbedrag (al vanaf 15 euro) teksten genereren die je kan gebruiken op je website, op sociale media of in je mediacampagnes.

Wat als ik hier meer over wil weten?

Als technologie-expert volg ik, Remy Gieling, de ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie (AI), generatieve AI en de impact op banen en bedrijven op de voet. Ik ben regelmatig te gast bij diverse media (onder andere BNR Nieuwsradio) om hierover te praten, verzorg lezingen bij evenementen en webinars en organiseer innovatie-reizen o.a. naar Silicon Valley om te leren van techbedrijven over disruptieve technologie.

Wil je meer weten over wat AI is en kan en/of hoe het jouw bedrijf of het werk van jezelf en je collega’s gaat beïnvloeden? Neem dan contact op via info@remygieling.nl of 06 418 710 34.

 

Related Posts